My First Detox- Uitleg en Conclusie

My First Detox- Uitleg en Conclusie

Vorige week woensdag kwam ik terug van een heerlijke vakantie in Curacao. Daar hebben wij heerlijk genoten! Van alles gezien en lekker gegeten en gedronken. Nou heb ik mij niet volledig laten gaan maar naarmate de vakantie vorderde merkte ik toch dat mijn lichaam het niet helemaal eens was met de dingen waar ik van genoot. Zo kreeg ik na ongeveer een week toch last van een opgeblazen gevoel. Dat is iets waar ik jaren last van heb gehad tot ik mijn eetpatroon heb omgegooid. Nu moet ik toch altijd wel opletten met bijvoorbeeld aardappelen maar het is redelijk onder controle te houden.

Toen ik merkte dat mijn lichaam mij een beetje tegen ging werken, heb ik besloten na de vakantie weer lekker gezond te gaan doen. Okee, dat neem ik mijzelf elke vakantie voor hoor. Maar de afgelopen maanden is het flink druk geweest en ben ik behoorlijk moe geweest dus ik wist dat het na deze heerlijke break echt nodig was om het roer weer om te gooien en weer gezond te gaan leven. Het is toch je lichaam en daar moet je voor zorgen.

Zo had ik besloten om op de donderdag ( de dag nadat wij terugkwamen) een drie dagen detox te starten. Zo dacht ik er gelijk weer lekker in te komen en de afvalstoffen die ik de afgelopen maanden heb opgebouwd een beetje weg te spoelen zeg maar.

Dus ik ging op zoek naar een drie dagen detox kuur waar ik mij prettig bij voelde. Ik bedoel, ik weet heel goed waar mijn lichaam wel en niet goed op reageert dus niet elke detox was geschikt voor mij. Zo wilde ik zeker geen drie dagen alleen maar aan de sapjes zitten. Ik ben namelijk gewend door mijn dieet redelijk wat te eten en het was niet de bedoeling om mijn lichaam uit te hongeren maar om even te stoppen met dingen die kunnen irriteren en te resetten. Daarna zoekende kwam ik verschillende kuurtjes tegen. Kuren met pillen was iets wat ik echt niet wilde. De natuur heeft genoeg dingen zelf gemaakt om ons een gezond leven te geven dus waarom dan aan de pillen gaan. Dan dus gewoon een eetschema. Maar alle schema’s die ik tegen ben gekomen waren niet aan mij besteed. Zo stonden er ingrediënten bij waarvan ik weet dat ik daar last van krijg of ingrediënten die ik gewoon echt vreselijk vies ben ( ik ben echt niet moeilijk met eten maar er stonden dingen in waar ik echt van gruwel!). Dus na lang zoeken heb ik besloten om zelf een detox in elkaar te zetten die, zeker voor mijn eerste keer, goed vol te houden zou moeten zijn en wat gewoon makkelijk is zonder dat je de halve wereldbol over moet om spullen te kopen. Na deze lange uitleg ga ik je mijn voedingschema van de drie dagen detox laten zien.

Donderdag

Ontbijt: Smoothie- 1/2 sinasappel- 1 kinderpeer- 1 banaan- 1/2 appel- 1/2 handje diepvrieskersen- 2 diepvriesblokjes spinazie- 1/2 kopje bio sinasappelsap.

Lunch: Fruitsalade-1 banaan- 1 appel- 2 kinderperen- 1 sinasappel-  handje aardbeien.

Tussendoor: handje gemengde ongebrande/ ongezoute noten

Diner: Salade: 1 komkommer- 1 rode paprika- 3 trostomaten- 1 hand gemenge sla- 1 avocado- 1 blikje doperwten- 1 handje noten- 1 theelepel pesto

Tussendoor: Restant van bovenstaande salade.

Dit was dus dag 1. Zoals je kan zien is het niet de standaard detox die je normaal tegenkomt. Zeker niet alles is bio! Het was dus puur mijn idee om even als de standaard Hollander, dus niet iemand die alleen maar biologisch of vegan eet, voor mijn doen even wat dingen skippen die wellicht een aanslag kunnen hebben op mijn lichaam.

Deze dag ging best goed. Ik heb geen honger gehad en ik ben niet zwakjes of duizelig geweest. Ik heb geen enkel moment gehad dat ik koolhydraten als brood of paste miste en ook vlees of vis miste ik niet. Wel heb ik een lepel pesto gebruikt als smaakmaker waar dan wel wat parmezaanse kaas in zit.

Vrijdag.

Ontbijt: Smoothie- 1 banaan- 1 kinderpeer- 1 handje diepvriesbosvruchten- 1 handje aardbeien- 1/2 kopje bio rode vruchten sap

Lunch: Fruitsalade- 1 banaan- 1 kinderpeer- 1 handje aardbeien- 1 kiwi- halve galiameloen

Tussendoor: Smoothie bij La Place van gemengd fruit, geen toegevoegde suikers.

Dinner: 3 gedroogde vijgen- kom zelfgemaakte tomatensoep ( alleen tomaten en ui) – 300 gram snackgroenten

Tussendoor: handje paranoten

Dag 2. Hier had ik even moeite met het regelen, zoals je vandaag en gisteren hebt gezien, eet ik geen tussendoortje tussen ontbijt en lunch. Dat komt omdat ik iets last heb van een jetlag waardoor ik pas laat wakker word en dus geen tijd heb tussen de eettijden in. Ik werd rond het middag uur even een beetje zwakjes en ik kreeg lichtelijk hoofdpijn. Dat kan natuurlijk ook van het rare ritme komen dat weet ik niet.

Zaterdag.

Ontbijt: Smoothie- 1 banaan – 1 1/2 kinderpeer- 1 blokje spinazie- 1 handje diepvriesbosvruchten- 1/2 kopje bio rode vruchten sap

Lunch: Salade: gemengde sla- 1 komkommer- blikje doperwten- 1 sinasappel- 1 handje cashews

Tussendoor: Smoothie – 2 sinasappels- 1 kiwi

Dinner: 4 gedroogde vijgen- handje gemengde noten- bloemkoolsoep

Tussendoor: 4 gedroogde vijgen

Dag 3. Ook hier was ik wat zwakjes zo nu en dan. Wel heb ik het idee dat mijn buik wat minder opgeblazen voelt.

Achteraf.

Als ik zo naar mijn schema kijk zou ik de volgende keer misschien wat minder fruit en meer groente nemen. Ik heb wel het idee dat ik weer wat meer in mijn ” gezonde ritme” zit. Nou moeten we dat natuurlijk even aankijken maar ik heb er een goed gevoel bij.

Ik denk dat ik dit best wel vaker ga doen. Zeker als ik een periode heb gehad dat ik mij niet lekker in mijn vel voel of niet echt gezond bezig ben, kan ik best een paar dagen zo inplannen. Wellicht dat ik dan ook wel een heftigere detox doe. Want wat ik nu beschouw als detox is voor een ander niet meer dan het dagelijks eetpatroon.

Heb jij wel eens een detox gedaan? Hoe vond je dat?

Op Instagram kan je foto’s zien van een aantal detoxmomentjes, volg jij mij al?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge